Wandeling thumbnail

Foto: Lokaal bestuur Temse

Gallery image Scheldepark met vitabad - Herfst Schouselbroek Steendorp Fort van Steendorp Roomkouter Steendorp Gelaagpark vijver Schouselbroek Steendorp

Het verhaal van een landschap

Het verhaal van een landschap: een Groene Halte-wandeling door Temse

Ontdek het verhaal van een landschap tijdens deze veelzijdige wandeling door de rijke natuur en geschiedenis van Temse. Met Groene Halte reis je met het openbaar vervoer naar het startpunt bij het station van Temse, waar je avontuur begint. De basisroute van 7,5 km voert je langs de Schelde, door meersen, poldergebied en het bosrijke domein rond het Fort van Steendorp. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten op akkers, weilanden en historische landschappen. De route laat je kennismaken met diverse vijvers en poelen die zijn ontstaan door dijkdoorbraken, en de oude rootputten, waar de beschermde kamsalamander leeft.

Een keuze voor elke wandelaar

Voor een uitgebreidere beleving kies je de langere route van 17,5 km, die verder reikt naar de kenmerkende bolle akkers van het Waasland en eindigt in het zanderige noorden van Temse. Langs de weg vind je natte en drogere gebieden, een waardevol leefgebied voor vele watervogels en amfibieën. Deze afwisseling in het landschap maakt de wandeling extra boeiend en divers. Onderweg leer je ook meer over de belangrijke waterberging van het Meulebroek, waar overtollig regenwater wordt opgevangen.

Historische sporen en bijzondere natuur

Tijdens de wandeling wandel je door een gebied dat rijk is aan geschiedenis, waaronder de resten van de steenbakkerijen die vroeger actief waren in de streek. Je passeert langs het Gelaagpark, een voormalig kleigebied dat herbebost werd. Hier vind je een mozaïek van bos, rietkragen, moeras en open water. In de buurt van het Gelaagpark kun je ook enkele horecazaken vinden om even op adem te komen en te genieten van een drankje of een hapje.

Forten en schansen langs het pad

Het Fort van Steendorp is een opvallende stop tijdens je tocht. Dit drogewalfort, uniek in België, herbergt een waardevol natuurgebied en is Europees erkend als overwinteringsplaats voor vleermuizen. De route leidt je ook langs verschillende historische schansen en vestingwerken die herinneren aan de buitenste verdedigingsgordel van Antwerpen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het Fort van Haasdonk, de redoute Landmolen en de redoute Lauwershoek maken deel uit van dit militaire erfgoed dat het verhaal van de regio vertelt.

Het verhaal van steen en water

Je wandeling biedt niet alleen een blik op het militaire verleden, maar laat je ook de natuurhistorie van de streek ervaren. De rootputten, waar vroeger vlas werd geweekt, zijn nog steeds zichtbaar in het landschap en getuigen van het oude ambacht. Het samenspel van de historische elementen en de rijke natuur vertelt het unieke verhaal van dit landschap.

Opstap met een gpx

Deze route is het afstappen waard. Of je nu kiest voor de korte route naar Steendorp of de lange variant naar Haasdonk, de gpx wijst je de weg. Wil je weten hoe je deze installeert? Lees dan deze blogpost.

Zoek je een route in je buurt?

Startpunt:

Station NMBS Temse

Eindpunt:

Korte wandeling: bushalte De Lijn Steendorp Hemelrijkstraat

Lange wandeling: bushalte De Lijn Haasdonk Bank


Controleer voor vertrek steeds de routeplanners van de NMBS, De Lijn, Hoppin, de MIVB of de TEC.

Left arrow

TERUG NAAR OVERZICHT

INFORMATIE OVER
DEZE WANDELING

WAAR?

Temse

Icon

7.5 km - 17.5 km

Deze Groene-Haltewandeling kwam tot stand met de steun van de gemeente Temse, de provincie Oost-Vlaanderen, de Vlaamse overheid, De Lijn en de NMBS-groep.

Arrow

TERUG NAAR OVERZICHT

TTB

LAAT HET OPENBAAR VERVOER JE IN DE STEEK? WIJ NEMEN HET VOOR JE OP!

LEES MEER
×

Vul je e-mailadres in om het bestand onmiddellijk naar je PC/smartphone te downloaden.

Tip: download het op je smartphone als je het wil gebruiken met een wandelapp

    ×

    Vul je e-mailadres in om het bestand onmiddellijk naar je PC/smartphone te downloaden.

    Tip: download het op je smartphone als je het wil gebruiken met een wandelapp