Over ons

Image

In 2004 lanceerde TreinTramBus een nieuw initiatief, Groene Halte. Het basisidee is simpel: reis met het openbaar vervoer naar het vertrekpunt, Groene Halte A, waar een aantrekkelijke wandelroute begint. Op het einde van je wandeling stap je weer in het openbaar vervoer bij Groene Halte B. Beide haltes zijn aangewezen als ‘Groene Halte’. Deze wandelingen verschillen van de gebruikelijke luswandelingen waarbij vaak de auto wordt gebruikt voor het voor- en natransport. Met Groene Halte willen we wandelaars stimuleren om zich te verplaatsen met het openbaar vervoer. Intussen zijn er over het hele land Groene Halte-wandelingen. Dus ook in jouw buurt!

Het initiatief voor het Groene Halte-project in Vlaanderen komt van TreinTramBus. TreinTramBus is dé belangenvereniging voor alle gebruikers van het openbaar vervoer vervoer in Vlaanderen en Brussel.

Voor Groene Halte werkt TreinTramBus nauw samen met heel wat partners: Natuurpunt, Agentschap Natuur en Bos, Netwerk Duurzame Mobiliteit, Trage Wegen, lokale natuurverenigingen, gemeenten, provinciebesturen, … De Nationale Loterij, De Lijn en de NMBS ondersteunen het project.

 

Meer informatie over TreinTramBus kun je hier vinden

Image
Groene Halte-label
Image

Groene Halte-wandelingen moeten aan specifieke normen voldoen:

  •  De wandelafstand varieert meestal tussen 7 en 15 km.
  •  Het gaat om een lijnwandeling en is dus geen klassieke luswandeling: het begin- en eindpunt zijn verschillend.
  • De trein, tram of bus die stopt bij een Groene Halte heeft een minimale frequentie van 1 per uur (in sommige gevallen 1 per twee uur in het weekend of op feest- en vakantiedagen).
  •  Voor elke Groene Halte-wandeling brengen we een kwalitatieve brochure uit, met een beschrijving van de route in tekst en beeld, achtergrondinformatie over de streek, informatie over horecavoorzieningen, nuttige telefoonnummers, enzovoort.

Groene Halte-borden

Groene Halte-wandelingen zijn niet bewegwijzerd. Onze brochure of een gpx-bestand wijst je de weg. Op sommige plaatsen kan je een Groene Halte-bord tegenkomen met daarop informatie en een routeplan. Geïnteresseerde lokale partners kunnen een offerte aanvragen als ze in hun gemeente of natuurgebied een bord willen plaatsen om zo de route meer onder de aandacht te brengen.

Image
Je beleeft meer als je wandelt met het openbaar vervoer

Wat is het verschil tussen een klassieke luswandeling en een Groen Halte-wandeling? Ontdek het in deze video.