Wandeling thumbnail

Foto: Greet Sienap

Gallery image Gallery image Gallery image Gallery image

5 autoloze wandelingen langs kastelen in België

Bij Groene Halte maken we duurzaam reizen eenvoudig en plezierig. Ontdek de mooiste kastelen van België met wandelroutes die gemakkelijk bereikbaar zijn met trein, tram of bus. Verken historische kastelen, schilderachtige landschappen en groene bossen, allemaal zonder de noodzaak van een auto. Hier zijn vijf schitterende wandelroutes langs kastelen die je niet mag missen.  

Kasteel van La Hulpe – Zoniënwoud

Wat te verwachten:

Deze wandeling start bij het station van La Hulpe en leidt je direct naar het prachtige Kasteel van La Hulpe. Dit indrukwekkende kasteel, gebouwd in de 19e eeuw, ligt te midden van een uitgestrekt park met serene vijvers en statige lanen. Het kasteel, omgeven door een pittoresk landschap, is een prachtig voorbeeld van neo-renaissance architectuur en biedt een fascinerende blik op de Belgische aristocratie van weleer. Na je bezoek aan het kasteel wandel je verder door het Zoniënwoud, een van de grootste en oudste bossen van België. Dit weelderige bos, dat zich uitstrekt over drie gewesten, biedt een prachtig contrast met de grandeur van het kasteel. De wandelpaden in het Zoniënwoud leiden je door een rustige en ongerepte natuur, met mogelijkheden om de lokale flora en fauna te bewonderen.  

Hoogtepunten:

  •     Kasteel van La Hulpe: Verken het historische kasteel en zijn omringende landschappen.  
  •     Zoniënwoud: Geniet van een rustgevende wandeling door dit uitgestrekte en gevarieerde bosgebied.  

In het land van Stille Waters

Wat te verwachten:

Deze schilderachtige wandeling voert je door het idyllische Land van Stille Waters, een regio die bekendheid kreeg door de tv-serie *Stille Waters*. De route begint bij de historische stad Bornem en slingert langs de Schelde, waar je een aantal prachtige kastelen en landhuizen tegenkomt. Een van de hoogtepunten van deze route is Kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde, gelegen in het rustige dorpje Bornem. Dit middeleeuwse kasteel, omgeven door een charmant park, heeft een rijke geschiedenis en biedt een prachtig uitzicht over het omliggende landschap. Het kasteel is een uitstekende plek om meer te leren over de lokale geschiedenis en cultuur.

Tijdens je wandeling passeer je ook andere historische gebouwen en monumenten, waardoor je een diepgaand inzicht krijgt in de rijke geschiedenis van de regio.  

Hoogtepunten:

  •    Kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde: Verken dit historische kasteel en zijn indrukwekkende omgeving.  
  •    Rivierenlandschap: Ontdek de schilderachtige schoonheid van de Schelde en haar omliggende natuur.  

Torhout – Kasteel Wijnendaele

Wat te verwachten:

De wandeling in Torhout begint bij het station en voert je door de stad naar het Kasteel Wijnendaele, een van de meest pittoreske kastelen van West-Vlaanderen. Dit kasteel, omgeven door een weelderig park en het Wijnendalebos, heeft een charmante uitstraling met zijn imposante torens en elegante gevels. Het kasteel dateert uit de 12e eeuw en heeft door de jaren heen verschillende renovaties ondergaan, waardoor het een fascinerende mix van historische stijlen vertoont. Het omliggende Wijnendalebos biedt een rustige en schilderachtige omgeving, perfect voor een ontspannen wandeling na je bezoek aan het kasteel.

 Hoogtepunten:

  • Kasteel Wijnendaele: Verken het historische kasteel en geniet van de serene omgeving.  
  • Wijnendalebos: Ontspan in de rustige bossen rondom het kasteel en ontdek het lokale wildleven.  

Het groene Westeringspoor- Gent

Wat te verwachten: 

De wandeling over het Groene Westerringspoor in Gent biedt een unieke kans om zowel de historische als de groene kanten van de stad te ontdekken. Een belangrijk onderdeel van de route is het Kasteel Claeys-Boúúaert, een middeleeuws kasteel met een rijke geschiedenis en een charmant uitzicht op de stad. De route leidt je ook door diverse andere natuurgebieden, zoals het Bloemekenspark en het Stedelijk Natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen. Deze groene oases bieden een vredige ontsnapping uit de drukte van de stad en zorgen voor een aangename wandelervaring.

Hoogtepunten: 

  •    Kasteel Claeys-Boúúaert: Ontdek de historische charme van dit middeleeuwse kasteel.  
  •    Gentse natuurgebieden: Verken de diverse groene ruimtes en geniet van een rustige wandeling door de stad.  

Op Ontdekking Langs Trage Wegen

Wat te verwachten:

Ontdek de Trage Wegen van Dilbeek, Sint-Martens-Bodegem, en Asse tijdens deze prachtige treinwandeling door de groene heuvels van het Pajottenland, op slechts 10 kilometer van Brussel. Ver weg van het massatoerisme dompel je je onder in een oase van rust en natuur, perfect voor wandelaars en natuurliefhebbers. De kronkelende paden, kerkwegels, jaagpaden, en veldwegen bieden een serene wandelervaring door adembenemende landschappen. Tijdens de route kom je langs kasteel La Motte, een historische parel verscholen in het groen. Dit prachtige kasteel, omgeven door bossen en velden, voegt een vleugje geschiedenis en charme toe aan je wandeling.  Deze Groene Haltewandeling start aan het station van Dilbeek of Sint-Martens-Bodegem en voert je langs verborgen juweeltjes en prachtige uitzichten, eindigend bij het station van Asse. Vergeet niet stevige wandelschoenen mee te nemen, want sommige trage wegen kunnen modderig zijn. De route is niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelgebruikers.  

Hoogtepunten:

  •    Kasteel La Motte: Verken deze historische parel omgeven door groen.  
  •    Trage Wegen: Geniet van de rustige, kronkelende paden door de groene heuvels van het Pajottenland.  

Met deze wandelroutes langs kastelen in België kun je genieten van cultuur en natuur op een duurzame manier. Bij Groene Halte hopen we dat je deze routes zult ontdekken en een onvergetelijke ervaring zult hebben. Trek je wandelschoenen aan, stap op het openbaar vervoer en laat je betoveren door de schoonheid en geschiedenis van België!

zoek andere wandelingen