Wandeling thumbnail

Foto: TreinTramBus

Gallery image Gallery image Gallery image Gallery image

Hoe je weg vinden tijdens het wandelen met een .GPX en je smartphone?

Als je al eens op onze website hebt rondgekeken, heb je misschien gemerkt dat we voor de meeste wandelingen .gpx-bestanden aanbieden. Deze bestanden zijn een waardevol hulpmiddel om je weg te vinden tijdens je avontuur. Maar hoe gebruik je ze precies?

Stap 1: Kies je wandelapp

Om te beginnen willen we je wijzen op enkele populaire wandelapps die beschikbaar zijn voor zowel Android smartphones als Apple iPhones. Deze apps maken het activeren van je GPX-bestand met slechts een paar klikken mogelijk. Sommige van deze apps, zoals Osmand, hebben gratis opties, terwijl andere betalend zijn. Elke app heeft zijn eigen sterke punten en zwaktes, dus het is een goed idee om er een te kiezen die het beste bij jouw behoeften past.

Hier zijn enkele suggesties:

Stap 2: Begrijp wat een GPX-bestand is

Een GPX-bestand bestaat uit punten (waypoints of via-punten) en/of tracks (segmenten of sporen) die samen een lijn vormen op een kaart, wat uiteindelijk de route vormt. De naam GPX komt van de extensie .gpx aan het einde van de bestandsnaam, vergelijkbaar met andere bestandsformaten zoals .jpeg voor afbeeldingen en .docx voor Word-bestanden. Het is belangrijk om te weten dat je voor het openen van een .GPX software of een app nodig hebt. Zonder deze hulpmiddelen zie je enkel een stuk code met waypoints en trackpoints, en heb je er eigenlijk niets aan.

Stap 3: Download en gebruik je GPX-bestand

Via de website van Groene Halte kan je een GPX-bestand eenvoudig downloaden door te klikken op de button ‘Korte GPX’ of ‘Lange GPX’, afhankelijk van de afstand die je wilt wandelen. Het is handig om dit via je smartphone te doen, aangezien je het bestand daar ook gaat gebruiken met je wandelapp. Nadat je je e-mailadres hebt opgegeven, download het bestand automatisch naar de map waar je downloads terechtkomen. Waar dit is, verschilt bij iedere browser en telefoon en hangt soms ook af van de voorkeuren die je ingesteld hebt. Afhankelijk van de browser en het besturingssysteem van je apparaat, kan het zijn dat het GPX-bestand na het downloaden automatisch wordt geopend. Is dat niet het geval, dan zoek je het bestand in de downloadmap van je browser. Als je het bestand gevonden hebt open je het met de wandelapp die geïnstalleerd hebt. Na het importeren kan je van start.

Samengevat:

  1. Download een wandelapp en maak een account aan
  2. Download een gpx op Groene Halte
  3. Zoek de download in je browser
  4. Open het bestand met de wandelapp die je installeerde
  5. Importeer de gpx in de wandelapp
  6. You are good to go!

We hopen dat deze informatie je helpt om je GPX-bestand succesvol te gebruiken tijdens je wandeling.

Als het toch niet lukt kan je altijd eens proberen een andere webbrowser te installeren of in de instellingen van je telefoon controleren hoe deze omgaat met downloads.

We wensen je veel wandelplezier!