Wandeling thumbnail

Foto: Jacques Peeters

Gallery image Assels - kerkweg - Trage wegen trageweg Bruidstraat Dijkweg Assel lage Lakemeersen Station Drongen Wandelen langs de Leie terwijl bootje passeren Pontbrug in Drongen Bruggetje over de Leie Mooie landschappen tijden je tocht Meersen en trage wegen Leiebochten Wandelaars Luchtfoto Meersen en Trage Wegen Trage weg Station_Drongen_Groene_Halte skyline_van_Drongen

Meersen en trage wegen

Meersen en Trage Wegen Route: een Groene Halte-wandeling door de natuur van Gent

Verken de Meersen en Trage Wegen Route en ontdek al wandelend een verrassend landelijke hoek van Gent. Vanaf station Drongen begint deze rustige wandeling, die gebruikmaakt van trage wegen—paden waar gemotoriseerd verkeer niet welkom is—waardoor je optimaal kunt genieten van de natuur en de stilte. Onderweg doorkruis je natuurgebied de Assels en volg je de kronkelende Leie, die door het idyllisch landschap slingert. Dankzij Groene Halte reis je eenvoudig met het openbaar vervoer naar het startpunt van deze groene ontsnapping.

Een afwisselende tocht langs meersen en parken

De route voert je door verschillende meersengebieden, vochtige graslanden die typerend zijn voor deze regio. De Assels, een van de bekendste, heeft zijn open karakter behouden en biedt broedplaatsen voor weidevogels zoals de grutto en kievit. Langs de sloten kom je vogels tegen zoals de krakeend, bosrietzanger en kuifeend. De wandeling passeert ook langs de levendige Blaarmeersen, een recreatiegebied met een groot meer en een strand, waar je op zonnige dagen een vakantiegevoel krijgt.

Het minder bekende park Overmeers is een verborgen parel op de route. Hier vind je rust en natuur vlakbij de stad, ideaal om even te pauzeren of om gewoon van de groene omgeving te genieten. De wandeling eindigt bij het drukke Sint-Pietersstation, waar de serene meersenlandschappen een scherp contrast vormen met de levendigheid van de stad.

Onderweg genieten van natuur en ontspanning

Langs de route vind je verschillende plekken om even op adem te komen. Op het Drongenplein, bij de Blaarmeersen en aan het einde van de wandeling bij het Sint-Pietersstation vind je gezellige horecazaken waar je kunt pauzeren. Een bezoek aan de vogelkijkhut van Natuurpunt is de moeite waard voor natuurliefhebbers. Het veer naar Afsnee biedt een leuke oversteek naar het gezellige dorpscentrum.

Een geslaagde combinatie van natuur en cultuur

Deze wandeling door de meersen en langs trage wegen laat je kennismaken met een kant van Gent die velen niet kennen. De afwisseling tussen rustige natuurpaden en groene parken zorgt voor een bijzonder gevarieerde route. Of je nu kiest voor een kortere variant of de volledige wandeling tot het Sint-Pietersstation, je zult ongetwijfeld genieten van de rust en het natuurschoon langs de weg.

Onze wandelgids wijst je de weg

De gedrukte en digitale wandelgids van de Parkbos-route is verouderd. Toch biedt deze nog waardevolle info over de bezienswaardigheden onderweg en krijg je een overzichtelijke routebeschrijving en routeplan. Met je aankoop steun je onze vereniging en kunnen we deze brochure op termijn een make-over geven.

Zoek je een route in je buurt?

Startpunt:

Station NMBS Drongen

Eindpunt:

Station NMBS Gent Sint-Pieters


Controleer voor vertrek steeds de routeplanners van de NMBS, De Lijn, Hoppin, de MIVB of de TEC.

Left arrow

TERUG NAAR OVERZICHT

INFORMATIE OVER
DEZE WANDELING

WAAR?

Gent

Icon

6.4 km - 9.7 km - 14.6 km

Deze Groene-Haltewandeling kwam tot stand met de steun van de Stad Gent.

Arrow

TERUG NAAR OVERZICHT

TTB

LAAT HET OPENBAAR VERVOER JE IN DE STEEK? WIJ NEMEN HET VOOR JE OP!

LEES MEER