Wandeling thumbnail

Foto: Sofhie Legein

Gallery image Een wandeling die je kinderen ook zal aanspreken duinen Hoge Blekker Wandelaars genieten op een bankje van het uitzicht Hoge Blekker Winter in het Hannecartbos Hannecartbos_wandelaars_koksijde Hannecartbos_wandelaars_koksijde Hannecartbos_koksijde Hannecartbos_Koksijde Hannecartbos_Koksijde_wandelaars_hond Hannecartbos_Koksijde_poortje Hannecartbos_Koksijde_Ponny Hannecartbos_Koksijde_Ponny Hannecartbos_Hoge_blekker_Duinen Hannecartbos_wandelaars_Koksijde Hannecartbos_wandelaars_Doornpanne Hannecartbos_wandelaars_Doornpanne Hannecartbos_wandelaars_Hoge_Blekker Hannecartbos_wandelaars_Doorn_panne Hannecartbos_wandelaars Hannecartbos_wandelaars_Koksijde

Langs Hannecartbos en duinen

Met zijn 67 kilometer lange zandstranden met duinen, natuurreservaten, bossen en polders heeft de Vlaamse Kust heel wat te bieden aan wandelaars! Met deze wandeling passeer je langs diverse duin- en natuurgebieden, onder meer het Hannecartbos, Ter Yde, de Doornpanne en de Hoge Blekker.

Langs deze betoverende Groene Halte-wandeling aan de Vlaamse Kust ontvouwt zich een verhaal van natuurlijke schoonheid met historische schatten. Eén van de eerste passages op deze reis door tijd en landschap is het Hannecartbos, een groen juweel dat zijn oorsprong vindt in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Toen wilde de familie Hannecart hier een jachtdomein creëren op een gebied dat ooit graslanden en duinakkertjes besloeg. Nu, bijna een eeuw later, strekt dit bos zich uit over zo’n 32 hectare en vormt het een toevluchtsoord voor diverse flora en fauna. Een van zijn opmerkelijkste kenmerken is de Waterloop-zonder-Naam, een zeldzame duinbeek die gevoed wordt door zoet, kalkrijk grondwater, en die zijn weg vindt naar de IJzer.

Vervolg je tocht naar Ter Yde, een imposant duinmassief dat trots uitkijkt over de kustlijn. Met zijn indrukwekkende 80 hectare vormt Ter Yde het kerngebied van een van de grootste duinencomplexen langs onze kust. Het gebied heeft een rijke geschiedenis, met zijn naam die teruggaat naar een vissersnederzetting uit de 13e eeuw. Stuifduinen domineren hier nog steeds het landschap, waarbij een groot deel van het gebied gespaard is gebleven van verstoring door waterwinning. Hierdoor blijft de unieke waterhuishouding behouden en gedijt een diverse flora en fauna.

Een hoogtepunt van de wandelroute is ongetwijfeld de majestueuze Hoge Blekker, een van de meest opvallende kenmerken van de Vlaamse kustlijn. Met zijn imposante hoogte van 33 meter rijst de Hoge Blekker hoog boven zijn omgeving uit en diende vroeger als herkenningspunt voor zeelieden. Door de eeuwen heen heeft deze stevige stuifduin zijn positie verplaatst, ooit zelfs gelegen op de site van de abdij Ten Duinen. Tegenwoordig wordt zijn wandeldrift ingetoomd door de aanplant van helm en kruipwilg, wat bijdraagt aan het behoud van dit natuurlijke monument.

Langs deze fascinerende wandelroute komen geschiedenis, natuur en avontuur samen in een onvergetelijke ervaring. Het is een kans om te genieten van de rust en sereniteit van de natuur, terwijl je wordt omringd door de tijdloze schoonheid van de Vlaamse kust. Dus stap uit de dagelijkse sleur, trek je wandelschoenen aan en laat je betoveren door de wonderen die deze regio te bieden heeft.

Startpunt:

Kusttramhalte De Lijn Oostduinkerke Groenendijk

Eindpunt:

Kusttramhalte De Lijn Koksijde Ster der Zee

Korte variant: Kusttramhalte De Lijn Oostduinkerke Schipgat


Controleer voor vertrek steeds de routeplanners van de NMBS, De Lijn, Hoppin, de MIVB of de TEC.

Left arrow

TERUG NAAR OVERZICHT

INFORMATIE OVER
DEZE WANDELING

WAAR?

Koksijde

Icon

6.5 km - 10 km

Deze Groene-Haltewandeling kwam tot stand met de steun van de Vlaamse regering in het kader van het Kustactieplan 2005-2009.

Arrow

TERUG NAAR OVERZICHT

TTB

LAAT HET OPENBAAR VERVOER JE IN DE STEEK? WIJ NEMEN HET VOOR JE OP!

LEES MEER
×

Vul je e-mailadres in om het bestand onmiddellijk naar je PC/smartphone te downloaden.

Tip: download het op je smartphone als je het wil gebruiken met een wandelapp

    ×

    Vul je e-mailadres in om het bestand onmiddellijk naar je PC/smartphone te downloaden.

    Tip: download het op je smartphone als je het wil gebruiken met een wandelapp