Je verkent een groter gebied

Image

Je verkent een groter gebied en ontdekt meer natuur met Groene Halte-wandelingen. Onze routes nemen je mee op een reis tussen twee haltes, waardoor je een uitgestrekter gebied verkent zonder dat je noodgedwongen via een luswandeling terug naar je vertrekpunt moet. Dit betekent meer natuur, meer variatie in het landschap en een onvergetelijke wandelervaring.

Wat maakt Groene Halte-wandelingen zo speciaal? Je begint je wandeling bij een treinstation of bushalte en eindigt bij een andere, waardoor je de diversiteit van de omgeving optimaal kunt ervaren. Dit zorgt niet alleen voor een boeiende wandeling, maar ook voor een ecologisch verantwoorde keuze, omdat je het openbaar vervoer gebruikt om te wandelen.

Onze website is jouw gids voor het ontdekken van deze unieke wandelervaringen. Blader door onze selectie van Groene Halte-wandelingen, elk met haar eigen charme en schoonheid. Of je nu houdt van weelderige bossen, schilderachtige landschappen of gezellige dorpjes, er is voor elk wat wils.

Dankzij het concept van Groene Halte-wandelingen geniet je niet alleen van de fysieke activiteit en de natuur, maar draag je ook bij aan duurzaam toerisme door het openbaar vervoer te gebruiken. Ben je klaar voor een avontuur? Kies dan je favoriete wandeling en laat je verrassen door een diversiteit van ontdekkingen die op je wachten tussen de haltes.

Ga naar onze wandelingen
Image
Image

Het initiatief voor het Groene Halteproject in Vlaanderen komt van TreinTramBus. TreinTramBus is een beweging die de belangen verdedigt van de openbaar vervoergebruikers in Vlaanderen en Brussel.

Meer informatie over de werking van TreinTramBus vind je hier.

Voor Groene Halte werkt TreinTramBus nauw samen met heel wat partners: Natuurpunt, Agentschap Natuur en Bos, lokale natuurverenigingen, gemeenten, provinciebesturen, …

De Lijn en de NMBS ondersteunen het project en zorgen voor het aanbrengen van de Groene Halte-informatie aan de haltes.

Image
Groene Halte-label
Image

Groene Haltewandelingen moeten aan een aantal normen voldoen:

  • de wandelafstand ligt meestal tussen 7 en 15 km (verkortingsmogelijkheden kunnen aangegeven worden)
  • de wandelroute is een lijnwandeling (GEEN luswandeling!): begin- en eindhalte zijn verschillend
  • de bus, tram of trein die stopt bij een Groene Halte heeft een minimale frequentie van 1 per uur (in sommige gevallen 1 per twee uur in het weekend of op feest- en vakantiedagen)
  • van elke Groene Halteroute wordt een kwalitatieve brochure uitgegeven, met daarin een beschrijving van de route zowel in woord als in beeld, achtergrondinformatie over de streek, aanwezigheid van horeca, nuttige telefoonnummers, …
  • de Groene Halte-informatie wordt aan de openbaar vervoerhaltes aangebracht.
Image
Je beleeft meer als je wandelt met het openbaar vervoer

Wat is het verschil tussen een klassieke luswandeling en een Groen Halte-wandeling? Luswandelingen vinden plaats in een gebied van ongeveer 5 km², want je moet altijd terug naar je auto wandelen. Met een Groene Halte-wandeling hoeft dat niet, want je wandelt van halte A naar halte B. Daardoor verken je een groter gebied. Zo zie je meer afwisseling in het landschap en de natuur, en kom je meer en andere soorten dieren, planten en bomen tegen. Wil je hierover meer weten? Bekijk dan deze video.

Trein Tram Bus logo

LAAT HET OPENBAAR VERVOER JE IN DE STEEK? WIJ NEMEN HET VOOR JE OP!

ONTDEK MEER