Duurzaam toerisme

Image

Welkom bij Groene Halte, waar duurzaamheid en avontuur samenkomen! Bij Groene Halte maken we duurzaam reizen naar het startpunt van je wandeling eenvoudig en ontspannend. Wij geloven dat de reis net zo belangrijk is als de bestemming en daarom bieden wij een groen alternatief om milieubewust op ontdekkingstocht te gaan.

Met Groene Halte combineer je moeiteloos je liefde voor de natuur met een milieuvriendelijke manier van reizen. Onze haltes zijn strategisch gelegen in de prachtige natuur, zodat je met het openbaar vervoer gemakkelijk het vertrekpunt van je wandelavontuur kunt bereiken. Laat de stress van autorijden achter je en stap over op een duurzaam, ontspannend en groen vervoersmiddel.

Wanneer je kiest voor Groene Halte, draag je bij tot het verminderen van je ecologische voetafdruk. Geniet van de rustige rit met het openbaar vervoer, terwijl je jezelf omringt met de serene schoonheid van de natuur. Zo wordt de reis naar het begin van je wandeling een beleving op zich, waarbij je niet alleen de bestemming, maar ook het milieu koestert.

Ontdek de voordelen van Groene Halte en ervaar hoe duurzaamheid en avontuur hand in hand gaan. Laten we samen zorgen voor een groenere toekomst!

Image
Image

Het initiatief voor het Groene Halteproject in Vlaanderen komt van TreinTramBus. TreinTramBus is een beweging die de belangen verdedigt van de openbaar vervoergebruikers in Vlaanderen en Brussel.

Meer informatie over de werking van TreinTramBus vind je hier.

Voor Groene Halte werkt TreinTramBus nauw samen met heel wat partners: Natuurpunt, Agentschap Natuur en Bos, lokale natuurverenigingen, gemeenten, provinciebesturen, …

De Lijn en de NMBS ondersteunen het project en zorgen voor het aanbrengen van de Groene Halte-informatie aan de haltes.

Image
Groene Halte-label
Image

Groene Haltewandelingen moeten aan een aantal normen voldoen:

  • de wandelafstand ligt meestal tussen 7 en 15 km (verkortingsmogelijkheden kunnen aangegeven worden)
  • de wandelroute is een lijnwandeling (GEEN luswandeling!): begin- en eindhalte zijn verschillend
  • de bus, tram of trein die stopt bij een Groene Halte heeft een minimale frequentie van 1 per uur (in sommige gevallen 1 per twee uur in het weekend of op feest- en vakantiedagen)
  • van elke Groene Halteroute wordt een kwalitatieve brochure uitgegeven, met daarin een beschrijving van de route zowel in woord als in beeld, achtergrondinformatie over de streek, aanwezigheid van horeca, nuttige telefoonnummers, …
  • de Groene Halte-informatie wordt aan de openbaar vervoerhaltes aangebracht.
Image
Je beleeft meer als je wandelt met het openbaar vervoer

Wat is het verschil tussen een klassieke luswandeling en een Groen Halte-wandeling? Luswandelingen vinden plaats in een gebied van ongeveer 5 km², want je moet altijd terug naar je auto wandelen. Met een Groene Halte-wandeling hoeft dat niet, want je wandelt van halte A naar halte B. Daardoor verken je een groter gebied. Zo zie je meer afwisseling in het landschap en de natuur, en kom je meer en andere soorten dieren, planten en bomen tegen. Wil je hierover meer weten? Bekijk dan deze video.

Trein Tram Bus logo

LAAT HET OPENBAAR VERVOER JE IN DE STEEK? WIJ NEMEN HET VOOR JE OP!

ONTDEK MEER