Wandeling thumbnail

foto: TreinTramBus

Gallery image Gallery image Gallery image Gallery image

Mindful wandelen: tips en oefeningen om volledig te genieten

Mindful wandelen is een krachtige manier om stress te verminderen, je stemming te verbeteren en je meer verbonden te voelen met de natuur. Het mooie is dat je al kunt beginnen met mindfulness zodra je de trein, tram of bus instapt op weg naar je wandelbestemming. Het openbaar vervoer biedt een perfecte kans om je gedachten tot rust te brengen en je voor te bereiden op een ontspannen wandeling want je hoeft niets te doen, je enkel maar laten vervoeren.

Wat is mindful wandelen eigenlijk?

Mindful wandelen betekent simpelweg dat je tijdens het wandelen je volledige aandacht richt op het huidige moment. In plaats van je gedachten te laten afdwalen naar zorgen over de toekomst of reflecties op het verleden, richt je je op de sensaties van het wandelen: de aanraking van je voeten op de grond, het geluid van de wind, de geuren om je heen, en je ademhaling. Dit helpt je om te ontspannen, je geest tot rust te brengen, en je meer verbonden te voelen met je omgeving.

Waarom is mindful wandelen niet “zweverig”?

  1. Wetenschappelijke basis: Mindfulness, inclusief mindful wandelen, heeft een solide wetenschappelijke basis. Onderzoek toont aan dat mindfulness kan helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van de stemming en het bevorderen van algemene welzijn. Het is een praktische techniek die wordt gebruikt in therapieën zoals Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR).
  2. Geen mystiek, gewoon aandacht: Er zit geen mystiek of religieus aspect aan mindful wandelen. Het gaat erom dat je bewuster omgaat met je gedachten en je omgeving, wat iedereen kan doen, ongeacht geloofsovertuiging of levensbeschouwing.
  3. Verbetering van focus en aanwezigheid: In onze drukke, door technologie gedomineerde levens, helpt mindful wandelen mensen om even los te komen van afleidingen en om zich te concentreren op het hier en nu. Dit maakt het een praktische en nuttige oefening, vooral in tijden van stress.
  4. Fysiek en mentaal welzijn: Wandelen is al een bewezen manier om je fysieke gezondheid te bevorderen. Door mindfulness toe te voegen, maak je van een normale wandeling een krachtige manier om ook je mentale welzijn te verbeteren.

Oefeningen voor mindful wandelen

Mindful wandelen vereist geen speciale uitrusting, alleen een open geest en de bereidheid om je volledig onder te dompelen in het moment. Hier zijn enkele oefeningen om je ervaring nog meer te verdiepen:

  • Aandacht voor ademhaling
    Begin je wandeling door een paar minuten te focussen op je ademhaling. Adem diep in door je neus, voel hoe de lucht je longen vult, en adem langzaam uit door je mond. Probeer dit ritme te behouden tijdens het wandelen, en merk op hoe je lichaam reageert op elke in- en uitademing.
  • De vijf zintuigen
    Tijdens je wandeling, stop op een rustige plek en gebruik al je zintuigen:

Zien: Kijk om je heen en let op de kleuren, vormen en bewegingen in de natuur.

Horen: Sluit je ogen en luister naar de geluiden om je heen, zoals vogels, wind of het ritselen van bladeren.

Voelen: Raak een boomschors, een blad of de aarde aan en voel de texturen onder je vingers.

Ruiken: Ruik de lucht en probeer de geuren te identificeren – misschien bloemen, natte aarde of gras.

Proeven: Als het veilig is, proef een eetbare plant of adem diep in om de frisse lucht te “proeven”.

  • Bewuste stappen
    Concentreer je op de sensatie van elke stap die je zet. Voel hoe je voet de grond raakt, hoe je gewicht verschuift en hoe je been optilt voor de volgende stap. Doe dit langzaam en bewust, alsof je elke stap voor het eerst neemt.
  • Dankbaarheid in de natuur
    Terwijl je wandelt, denk na over iets waarvoor je dankbaar bent in dit moment. Het kan de schoonheid van de omgeving zijn, de frisse lucht, of het feit dat je tijd hebt voor jezelf. Laat deze gedachte je wandeling begeleiden en merk op hoe het je ervaring verandert.

Mindful wandelen en openbaar vervoer

Met het openbaar vervoer word je naar je bestemming gebracht. Dit geeft je de perfecte gelegenheid voor een moment van me-time. Terwijl je onderweg bent, kun je je alvast voorbereiden op je wandeling door enkele van de hierboven genoemde oefeningen uit te voeren. Sluit je ogen en focus op je ademhaling, of kijk naar buiten en neem de omgeving in je op. Dit helpt je om in de juiste mindset te komen voordat je aan je wandeling begint.

Conclusie

Mindful wandelen is een eenvoudige, maar krachtige manier om te ontsnappen aan de stress van het dagelijks leven en om je meer verbonden te voelen met de natuur. Met Groene Halte-wandelingen kun je deze ervaring gemakkelijk bereiken door het openbaar vervoer te nemen naar de mooiste wandelgebieden van België. Dus trek je wandelschoenen aan, stap in de trein, tram of bus, en geniet van een mindful wandelavontuur.

ontdek onze wandelingen