Wandeling thumbnail

Foto: Pieter Vandehoudt

Gallery image Trein_Schulen Demer op een mooie dag Brugje Wandelpad onverhard houten_bank_Rotbroek Brugje_over_het_water Begijnhof Gezellige straatjes Altaar Kerkje Noordstation stadhuis Diest Marktplein Schaffensepoort Bord station Schulen

Dwars door de Demerdelta

De Demervallei vormt ter hoogte van Herk-de-Stad, Lummen, Halen en Diest een natuurlijke kom waarin verschillende beken uit Limburg en Vlaams-Brabant samenvloeien. Ze vormen een weids overstromingslandschap, bijna uniek in Vlaanderen. De graslanden werden jaar na jaar gehooid. Dit leverde een unieke planten- en dierenrijkdom op.

Eeuwenlang probeerde de mens het water te beheersen met afwateringssystemen, grachten en dijken. Vanaf de 17e eeuw werden sommige waterlopen verlegd of uitgediept om het water sneller af te voeren en de vallei relatief droog te houden voor intensieve landbouw. Door deze ingrepen en later het aanplanten van populierenbossen voor houtproductie ging het unieke landschap deels verloren en door zandwinning ontstond het Schulensmeer. De kans op overstromingen en verdroging namen toe. Om wateroverlast te vermijden werden vanaf de jaren 1980 in het Schulensbroek en het Webbekoms-broek gecontroleerde overstromingsgebieden aangelegd. In september 2022 werden in het Schulensbroek op 8 meter diepte voor werpen ontdekt die wijzen op een bewoning door Neanderthalers (110.000 jaar geleden) en Homo Sapiens (32.000 jaar terug). Meteen de oudste gekende nederzettingen in Vlaanderen.

Wel even opletten: na langdurige of hevige regenperiodes kunnen de broeken onder water lopen en is deze wandeling niet mogelijk.

Startpunt:

Station NMBS Schulen

Eindpunt:

Station NMBS Diest

 

Controleer voor vertrek steeds de routeplanners van de NMBS, De Lijn, Hoppin, de MIVB of de TEC.

Left arrow

TERUG NAAR OVERZICHT

INFORMATIE OVER
DEZE WANDELING

WAAR?

Diest - Schulen

Icon

14.5 km - 16.5 km

Deze Groene Halte is een realisatie van TreinTramBus met medewerking van Agentschap Natuur en Bos, de stad Diest en de gemeente Schulen en de Vlaamse Landmaatschappij.

Arrow

TERUG NAAR OVERZICHT

TTB

LAAT HET OPENBAAR VERVOER JE IN DE STEEK? WIJ NEMEN HET VOOR JE OP!

LEES MEER
×

Vul je e-mailadres in om het bestand onmiddellijk naar je PC/smartphone te downloaden.

Tip: download het op je smartphone als je het wil gebruiken met een wandelapp

    ×

    Vul je e-mailadres in om het bestand onmiddellijk naar je PC/smartphone te downloaden.

    Tip: download het op je smartphone als je het wil gebruiken met een wandelapp