Wandeling thumbnail

Foto: Greet Sienap

Gallery image Weidebeekjuffer Doodebemde_luchtbeeld DoodeBemde_bloemsems_paarden Station_sint_joris_weert Doodebemde_herfst GH_doodebemde_herfst_zwam Doodebemde_landschap Bloemenveld Doode Bemde Bloemen Doodebemde_goldenhour Doorkijkje Doodebemde Wandelpad Koeien in de wei Wandelpad onverhard

Doode Bemde

De Doode Bemde is een uniek natuurgebied gelegen in Vlaams-Brabant. Het is ook veruit het belangrijkste en waardevolste natuurgebied in dit deel van de Dijlevallei. In 1980 sloegen Natuurpunt en de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud de handen in elkaar om hier een prachtige brok natuur uit te bouwen. ‘Dode beemden’ betekent zoveel als onbruikbare graslanden. Het gebied mag dan voor de landbouw te vochtig en van weinig nut geweest zijn, landschappelijk en qua natuurwaarden is het rijk en uniek gebleven. De Dijle mag hier weer overstromen en sedimenten afzetten zoals in een ver verleden. Zo ontstond hier een natuurlijk alluviaal rivierecosysteem waar de ecologische rijkdom logischerwijze meegroeit. Bovendien zijn ‘vrije’ overstromingen in de Doode Bemde de enige manier om Leuven afdoende te beschermen tegen watersnood. Een ingenieus plan koppelde een maatschappelijke deugd aan een ecologische nood. Dit plan werd dan ook gehonoreerd als Europees Life-project. Het beheer is in handen van de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud.

De wandelroute loopt over verharde en onverharde wegen. Laarzen aantrekken is een uitstekend idee, behalve tijdens langdurige droogte. 

Deze wandeling is zo populair dat de brochures uitverkocht zijn. Geen nood, later dit jaar wordt deze wandeling uitgebreid beschreven in onze eerste Groene Halte-wandelgids, samen met 9 andere van onze populairste routes. In de tussentijd kun je deze route volgen via GPX.

 

Startpunt:

Station NMBS Sint-Joris-Weert

Eindpunt:

Station NMBS Oud-Heverlee

 

Controleer voor vertrek steeds de routeplanners van de NMBS, De Lijn, de MIVB of de TEC.

Left arrow

TERUG NAAR OVERZICHT

INFORMATIE OVER
DEZE WANDELING

WAAR?

Oud-Heverlee - Huldenberg - Bertem

Icon

11 km

Samen met de gemeente Oud-Heverlee werken we eraan om deze populaire Groene Halte-wandeling extra in de kijker te zetten.

Arrow

TERUG NAAR OVERZICHT

TTB

LAAT HET OPENBAAR VERVOER JE IN DE STEEK? WIJ NEMEN HET VOOR JE OP!

LEES MEER
×

Vul je e-mailadres in om het bestand onmiddellijk naar je PC/smartphone te downloaden.

Tip: download het op je smartphone als je het wil gebruiken met een wandelapp

    ×

    Vul je e-mailadres in om het bestand onmiddellijk naar je PC/smartphone te downloaden.

    Tip: download het op je smartphone als je het wil gebruiken met een wandelapp