Help de natuur

Image

Groene Halte, de ideale manier om de natuur op een duurzame wijze te ontdekken! Maak de bewuste keuze om je auto te laten staan en kies ervoor om met het openbaar vervoer naar het vertrekpunt van je volgende wandelavontuur te reizen. Door deze eenvoudige beslissing zorg je actief voor het behoud van onze prachtige natuur.

Bij Groene Halte geloven we sterk in de kracht van duurzaam reizen. Onze missie is om mensen aan te moedigen om te genieten van de natuur op een milieuvriendelijke manier. Door het openbaar vervoer te gebruiken, verminder je niet alleen je ecologische voetafdruk, maar geniet je ook van een ontspannen reis naar de meest adembenemende plekken van ons land.

Groene Halte biedt je niet alleen mooie herinneringen aan je avonturen. Door bewust te kiezen voor duurzaam transport, verklein je de impact op het milieu. Zo blijft de natuurlijke schoonheid van ons land behouden.

Dus, waar wacht je nog op? Kies bewust, reis groen en ontdek de natuur op een leuke en milieuvriendelijke manier. Met Groene Halte maken we samen een positief verschil voor de toekomst van onze prachtige planeet.

Image
Image

Het initiatief voor het Groene Halteproject in Vlaanderen komt van TreinTramBus. TreinTramBus is een beweging die de belangen verdedigt van de openbaar vervoergebruikers in Vlaanderen en Brussel.

Meer informatie over de werking van TreinTramBus vind je hier.

Voor Groene Halte werkt TreinTramBus nauw samen met heel wat partners: Natuurpunt, Agentschap Natuur en Bos, lokale natuurverenigingen, gemeenten, provinciebesturen, …

De Lijn en de NMBS ondersteunen het project en zorgen voor het aanbrengen van de Groene Halte-informatie aan de haltes.

Image
Groene Halte-label
Image

Groene Haltewandelingen moeten aan een aantal normen voldoen:

  • de wandelafstand ligt meestal tussen 7 en 15 km (verkortingsmogelijkheden kunnen aangegeven worden)
  • de wandelroute is een lijnwandeling (GEEN luswandeling!): begin- en eindhalte zijn verschillend
  • de bus, tram of trein die stopt bij een Groene Halte heeft een minimale frequentie van 1 per uur (in sommige gevallen 1 per twee uur in het weekend of op feest- en vakantiedagen)
  • van elke Groene Halteroute wordt een kwalitatieve brochure uitgegeven, met daarin een beschrijving van de route zowel in woord als in beeld, achtergrondinformatie over de streek, aanwezigheid van horeca, nuttige telefoonnummers, …
  • de Groene Halte-informatie wordt aan de openbaar vervoerhaltes aangebracht.
Image
Je beleeft meer als je wandelt met het openbaar vervoer

Wat is het verschil tussen een klassieke luswandeling en een Groen Halte-wandeling? Luswandelingen vinden plaats in een gebied van ongeveer 5 km², want je moet altijd terug naar je auto wandelen. Met een Groene Halte-wandeling hoeft dat niet, want je wandelt van halte A naar halte B. Daardoor verken je een groter gebied. Zo zie je meer afwisseling in het landschap en de natuur, en kom je meer en andere soorten dieren, planten en bomen tegen. Wil je hierover meer weten? Bekijk dan deze video.

Trein Tram Bus logo

LAAT HET OPENBAAR VERVOER JE IN DE STEEK? WIJ NEMEN HET VOOR JE OP!

ONTDEK MEER